Sabtu, 19 Jun 2010

Nik Aziz saran wanita solat Jumaat

Kompleks Masjid Daruttarbiyah bakal menyaksikan perubahan baru apabila kaum wanita disaran supaya menunaikan solat Jumaat seperti mana dilakukan kaum lelaki selepas siap pembinaannya kelak.

Harakah Daily melaporkan saranan itu diutarakan oleh Mursyidul Am, PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Sebenarnya sudah lama saya hendak tengok keadaan ini boleh dilakukan oleh wanita," katanya ketika berucap dalam Majlis Penyerahan dan Penerimaan Derma mengisi tabung kompleks masjid tersebut di Kampung Wakaf Zain, dekat Bachok, malam semalam.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, keselesaan ruang masjid yang cukup luas mampu membawa kaum wanita untuk turut bersama menunaikan solat Jumaat.

"Saya cadangkan ruang bawah untuk orang perempuan dan di sebelah atas pula bagi orang lelaki masa sembahyang Jumaat," katanya.

Kompleks masjid tersebut mula dibina sejak Ogos tahun lalu di atas tapak seluas satu ekar yang dibeli dengan harga RM180,000 manakala pembinaannya menelan belanja sebanyak RM2 juta dan dijangka siap pada Ogos 2011.

Kos pembelian tapak serta binaan adalah daripada sumbangan orang ramai.

Masjid dua tingkat yang kini dalam 40 peratus pembinaan itu dibina secara bergotong royong melibatkan seluruh kepimpinan cawangan termasuk penghulu-penghulu mukim dan masyarakat tempatan.

Setelah beberapa lama saya tidak menulis, namun setelah terpandang berita diatas, tiba-tiba timbul keinginan saya untuk menulis berkaitan berita diatas untuk sekadar melepaskan perasaan.

Apa yang saya maksudkan yang menarik perhatian saya tersebut bukanlah berkaitan dengan saranan Nik Aziz agar kaum wanita bersembahyang Jumaat, tetapi lebih kepada berjayanya Kerajaan Kelantan dibawah kepimpinan Nik Aziz memberikan motivasi agar rakyat Kelantan sama-sama menderma bagi pembinaan Masjid tersebut.

Kenapa beliau berjaya memotivasikan rakyat Kelantan agar turut sama membiayai prasarana keugamaan sehingga berjaya membina Masjid seperti itu ?

Kenapa kerajaan-kerajaan negeri di bawah pemerintahan Barisan Nasional tidak boleh melakukan perkara yang sama ?

Jawapannya......................sama-samalah kita fikirkan.
(Gambar di bawah adalah Mesjid Beijing di Rantau Panjang Kelantan, bukan Mesjid yang di maksudkan didalam penulisan diatas.)

Tiada ulasan: