Ahad, 8 Januari 2012

Apa kata Sakmongkol AK47 dan Aspan Alias yang keluar Umno masuk DAP ?


UMNO- Pelindung atau Pemusnah?  = Kata Sakmongkol  AK47

Agaknya, ini cara UMNO menggalakkan orang lompat? Bayar sana sini. Yang saya tahu itu dia cara Najib Razak operates- pays his way through. Dan seumpamanya. Jika benar, maka tidak perlu UMNO dan penyokong rasa cemas dan gusar. Mudahlah mengalahkan mereka berdua.

Kalau Aspan bertanding di Seremban, semua menteri berasal dari Nogori Sembilan akan hentam dia. Teruklah dia kena belasah. Saya pula, mana lah terdaya menentang Ng Yen Yen di Raub- dia ada billboard yang berharga RM 1.9 juta, ada website yang bernilai jutaan Ringgit juga. Dia menteri. Dia boleh buat hebohan yang rapi lagi mantap. Lain lah kalau saya bertanding di Triang. Tapi Leong Ngah Ngah has done a sterling job. Biar dia disana.

Dua orang tua ( muhyidin, Najib Razak dan ramai lagi pimpinan UMNO lebih tua dan ganyut) tidak menjadikan kudis pada UMNO. Aspan pula tidak hensem walaupun ada menteri UMNO kita pandang macam ada down-syndrome.


UMNO gagah dan perkasa walaupun pemimpin nya dari yang tertinggi ke yang tidak tinggi semua korap dan rasuah. Bukan saya yang kata- Dr Mahathir yang kata. Bukan saya kata- tapi Shahrizat yang kata. If I go down, the other clowns go down with me. Mana pemimpin UMNO yang tidak ada masaalah tanya Shahrizat?

Tidak ada orang misalnya membahaskan apa yang mungkin tidak kena dengan UMNO. UMNO maksum. Berjuang lah dari dalam. Yang bertanya ini ahli UMNO ke? Tahu kah system dalam UMNO has been designed to self perpetuate bukan self renew. Jangan percaya cakap pimpinan UMNO.

Najib boleh bercakap mengenai demokrasi penuh- orang lain boleh bergolak dan bertombak berlembing asal kedudukan nya jangan di kacau!. Dan saya bercakap dari pengalaman saya sendiri. Goga dan gegak gempita macam mana nun di bawah, asal kedudukan nya tidak terancam, biar lah.

Ceritalah misalnya, kenapa agenda Melayu yang di canangkan UMNO masih di takuk lama dan tidak bergerak? UMNO suruh orang Melayu kaku dan jangan berubah sedangkan berubah itulah punca kemajuan. UMNO tak ajar orang Melayu jadi fit supaya mereka boleh survive. Malah yang di tanam dalam benak orang Melayu ialah orang Melayu bergantung dan dependent pada UMNO. No need to change. Just depend on UMNO.

This is a stupid way to promote growth. Tapi cara demikianlah yang UMNO suka- lagi di sembah lagi suka. Najib sendiri pun gaya nya aristokratik. Dia suka kalau orang berduyun duyun menyambut nya di lapangan terbang, berduyun duyun pula mengiringi kunjungan nya ke Pekan.

Maklum sahaja lah, setelah puluhan tahun balik ke Pekan, dia masih tidak tahu jalan nya. Terpaksalah segala soldadu yang bersetia dan gegak gempita mengiringi sebutir bintang dan intan payung singgah ke Pekan. mudah mudahan dengan sentuhan majis nya, orang melayu Pekan akan bertukar menjadi Melayu yang terbaik di Malaysia. Saya dengki ke dia di perlakukan demikian? Who cares?

Agenda yang serupa takkanlah lama sangat UMNO hendak mencapai nya? Mustahil UMNO di pimpin oleh si bahlul dan tongong. Bahasa Melayu, agama Islam, kedudukan orang Melayu, institusi Raja Melayu. Semua ini di lindungi oleh undang undang dan perlembagaan Malaysia.

Siapa yang mengancam nya semua? UMNO kelentong orang Melayu mengapa? Kebenaran nya ialah, semua perkara ini sudah di terima. UMNO sahaja yang mempermainkan isu2 ini demi menutup kebobrokan dan pembohongan keatas orang Melayu. Perkara-perkara ini tidak di ancam oleh PAS, PKR atau DAP.

Oh- DAP. Itu parti Cina chauvinis. Anti Melayu. Anti Islam. Anti Raja Melayu. Ini gelaran Dato pada lahabau Ariff Sabri- tarik balik. DAP pun rakyat DYMM raja Melayu. Ariff Sabri pun rakyat setia pada DYMM Raja Melayu. Jangan lah respond macam budak budak. Tak setuju, gesa tarik balik gelaran.

Ambiga derhaka! tarik balik gelaran. Panggil dato atau tak panggil, doesn’t make any difference to me. Esok saya jaga dari tidor, saya tahu ramai yang ada gelaran Dato tetap juga bodoh macam dulu. Pendidikan yang saya ada, pengalaman saya, tetap berada dalam diri saya, Dato atau tidak Dato.

Apa agenda orang melayu yang patut? Agenda orang Melayu-

(1) pemimpin yang memimpin kerajaan terdiri dari yang terbaik.
(2) Urus tadbir yang baik. 
(3) Menentang rasuah. 
(4)Memajukan ekonomi orang Melayu dengan model ekonomi yang tulin. 
(5) kedaulatan undang2 atau rule of law.
Ini dia agenda Melayu dalam era baru. Bukan yang lapuk yang di mainkan sampai jemu kita mendengar nya.

Di mana silap UMNO? Ekonomi orang Melayu? Model nya- selagi menyokong UMNO, kedudukan ekonomi akan di perjuangkan. Masa depan politik Melayu?-bergantung kepada UMNO. Bahasa Melayu dan Islam?- bergantung kepada UMNO.

Jelas disini, orang Melayu tidak dapat maju kehadapan kerana kesemua nya bergantung kepada UMNO. UMNO simply doesn’t have a  model for the advancement of orang Melayu. It has only one answer- just depend on UMNO.

Hasil nya? Orang Melayu yang lemah mental tidak menyedari bahawa majority penyelesaian dalam hidup ini bergantung kepada kesedaran diri sendiri. Sebab itu, saya katakan sikap yang memusnahkan orang Melayu ialah- usah di tanya apa UMNO boleh lakukan kepada kamu, tanya apa kamu boleh lakukan kepada UMNO.

UMNO pelindung- orang Melayu di lindungi; UMNO adalah wadah yang mesti di puja dan di taati. Nak senang- sokong UMNO. Nak selamat? Sokong UMNO.
Kita ada jawapan lain.Saya kenal sangat dengan UMNO dan nilai kepimpinannya, Kata Pula Aspan Alias

Saya ditanya oleh seorang dua rakan kenalan saya berhubung dengan spekulasi yang saya akan menyertai DAP setelah begitu lama di dalam UMNO. Pertanyaannya mudah saya fahami. Mereka bertanya adakah saya betul-betul telah mengenali DAP sehingga saya mengambil keputusan untuk keluar parti yang telah memerintah negara sebegitu lama. Saya mengenali sahabat-sahabat saya ini begitu lama dan saya tahu soalan mereka itu adalah soalan yang jujur terbit dari sanubari mereka.

Sebelum saya menjawab soalan mereka berdua ini saya sudah tahu yang mereka hanya memerlukan penjelasan yang jujur dari saya dan saya juga tahu jika saya bercakap benar dan jujur mereka tidak ada apa-apa halangan untuk saya menyertai DAP jika saya berkehendak. DAN selang 2 hari mereka telah memberitahu saya yang mereka akan memberikan sokongan kepada DAP dan Pakataan Rakyat dalam pilihanraya yang akan datang.

Soalannya itu sebenarnya soalan yang sangat mudah tetapi oleh kerana mereka berdua belum mendapat penjelasan saya sahaja yang mereka ada sedikit keraguan tentang isu saya bakal menjadi ahli DAP. Mereka bertanya bukan kerana mereka sebagai seorang politikus. Mereka merupakan sahabat saya selama lebih dari 45 tahun. Itu sebabnya mereka bertanya apakah saya benar-benar memahami DAP dan saya bersetuju untuk menyertainya.

Saya menjawab yang saya mungkin belum memahami DAP seratus peratus. Yang saya tahu DAP adalah parti halal dan pemimpin-pemimpin mereka serius dalam melaksanakan tanggungjawab terhadap negara yang berbilang kaum ini. DAP mempunyai disiplin yang tinggi sebagai sebuah badan siasah dan rekod DAP memerintah P Pinang misalnya telah banyak membuktikan yang mereka benar-benar melaksanakan tanggungjawab dengan penuh ‘integrity’, mengikuti lunas undang-undang serta etika yang tinggi.

Mungkin itu sahaja yang saya faham tentang DAP. Tetapi saya menyatakan dengan jelas kepada sahabat-sahabat saya ini, yang saya memang tersangat kenal dengan UMNO. Oleh kerana saya terlalu mengenali UMNO itulah, saya mungkin mengambil keputusan untuk menyertai DAP seperti yang dihebohkan oleh media sekarang ini. Saya rasa tidak ada yang saya tidak kenal tentang UMNO ini kerana saya sudah menyertai UMNO ini selama 40 tahun lamanya.

Oleh kerana saya terlalu kenal dengan UMNO inilah yang membuatkan saya tidak lagi mampu mengawal kesabaran saya dan saya mungkin mengambil keputusan menyertai parti DAP dalam tempoh yang terdekat ini.

Saya tahu dan faham yang masalah yang di hadapi oleh UMNO ini merupakan masalah yang sudah begitu lama. Saya tidak bercadang menyebutnya dalam ‘article’ ini kerana kebanyakannya telah pun saya tulis sejak beberapa tahun yang lalu. Saya sudah berkeyakinan tinggi yang UMNO tidak mungkin berubah kerana sedang dikawal rapi oleh ‘war-lords’ di sekeliling pucuk pimpinannya.

UMNO sudah menjadi premis perniagaan bagi ‘war-lords’ dalam UMNO ini dan ia tidak mungkin berubah kerana pimpinannya pun mempunyai kepentingan yang sama seperti semua ‘warlords’ yang mempengaruhi UMNO ini. Maka UMNO telah terlalu ‘detached’ dengan ahli-ahlinya yang ramai itu.

Itu sebabnya saya selalu berkata yang ahli-ahli UMNO yang ramai-ramai ini hanyalah merupakan kuda-kuda tunggangan kepada ‘war-lords’ ini yang hampir dengan pucuk pimpinan UMNO sejak beberapa lama dahulu. Kepada penyokong-penyokong yang kononnya mempunyai semangat berkobar-kobar itu benar-benar memberikan kekuatan kepada ‘war- lords war-lords’ ini untuk terus memerah dan mengelirukan rakyat yang rata-rata telah diikat pemikiran mereka untuk mengakui yang UMNO itu adalah parti perjuangan orang Melayu.

Saya selama ini bersabar melihat keadaan ini dengan penuh harapan yang akhirnya UMNO akan berubah dan saya hanya duduk mendiamkan diri di rumah bersama cucu-cucu. Tetapi rupa-rupanya UMNO tidak juga berubah sedangkan rakyat memerlukan perubahan itu secepat yang mungkin untuk berlaku..tetapi bagaimana hendak membersihkannya? Bagaimana ‘mop’ yang terlalu kotor boleh membersihkan lantai yang kotor? Itu mustahil.

Walaupun saya belum mengenali seratus peratus tentang DAP, tetapi saya mengenali UMNO seratus peratus kerana saya telah menjadi ahli kedua-dua UMNO itu hampir 40 tahun.Kerana mengenali UMNO sebegitu lama lah, maka saya mengambil sikap untuk tidak bersamanya lagi.

Kedua orang sahabat yang bertanya itu telah mengakui yang saya mempunyai asas untuk menyebelahi DAP dan ianya merupakan satu tindakan saya yang boleh membuka minda kepada mana-mana orang Melayu yang bersedia untuk berfikir dan menjadikan DAP sebagai wadah perjuangan untuk membantu pencapaian matlamat yang ‘ultimate’, iaitu “national unity’.

Kita mesti berubah untuk menolak sentimen perkauman dan ‘racial chauvinism’ yang menebal di kalangan rakyat.

Tiada ulasan: