Khamis, 23 Julai 2009

Polis semakin tidak propesional ?

Sedarlah saudara-saudara, bahawa tahap propesional kePolisian, SPRM, dan lain-lain pihak penguatkuasa di Malaysia semakin tenat, mereka tidak lagi berkhidmat untuk rakyat, tetapi berkhidmat untuk pemimpin.

Budaya ampu bodek semakin menjadi-jadi, buktinya sebagaimana lapuran dibawah ini.........

Seorang pelajar Universiti Malaya didakwa diugut dengan pistol polis sewaktu ditahan berhubung kes contengan "bini puaka" dan cubaan membakar di sebuah dewan kuliah, hujung bulan lalu.

Anggota polis yang berpakaian biasa itu, tanpa menunjukkan kad kuasanya dan juga waran tangkap, menayangkan senjata apinya yang terselit di pinggang sewaktu Mohd Syahruldeen Ahmad Rosli ditangkap di rumah sewanya di Kampung Kerinchi, 25 Jun lalu.

Mohd Syahruldeen yang dituduh bersama rakannya Mohd Izzuddin Hilmi Mohamad Zaini akan dibicarakan 7 Disember depan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Beberapa kumpulan mahasiswa akan membuat aduan berhubung perkara itu kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) jam 10 pagi esok.

Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI), Hilman Idham memberitahu Malaysiakini, kedua-dua tertuduh kes tersebut dijangka turut serta membuat laporan.

"Tidak sepatutnya berlaku perkara tersebut, polis ada etika dan cara untuk menjalankan soal siasat," katanya ketika dihubungi hari ini.

Mohd Izzuddin Hilmi dan Mohd Syahruldeen dituduh mengikut Seksyan 427, 436 dan 447 Kanun Keseksaan berhubung insiden awal pagi 24 Jun lalu, beberapa jam sebelum isteri perdana menteri Rosmah Mansor hadir untuk satu program di dewan berkenaan.

Mereka didakwa cuba melakukan perbuatan khianat di pintu dewan kuliah utama Akademi Pengajian Islam (API).

Kedua-duanya pelajar tahun dua jurusan syariah API Univerisiti Malaya.

Menurut Hilman lagi, selain aduan berhubung kes tersebut, kumpulan mahasiswa tersebut turut membuat aduan berhubung penahanan tujuh mahasiswa, termasuk dua wanitam pada Jumaat lalu.

Mereka ditahan berhubung perhimpunan untuk menyerahkan memorandum kepada kedutaan Thailand bagi membantah keganasan terhadap rakyat Islam Thailand di selatan negara itu.

Selain itu, tambah Hilman, aduan itu juga berkaitan penahanan dua aktivis Gerakan Demokratik Belia dan Pelajar Malaysia (Dema) yang didakwa menceroboh Universiti Malaya, 12 Julai lalu.

Kedua-dua pelajar tersebut – setiausaha Dema, Ong Jing Cheng dan penyelaras pelajar Dema Yap Heng Lung – ditahan di kampus kira-kira jam 9 malam.

Mereka ditahan reman selama dua hari.

Selain KAMI dan Dema, Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) akan hadir di pejabat Suhakam di Jalan Raja Laut.


di petik dari Malaysiakini.

2 ulasan:

SERINDIKMERAH berkata...

apa lah kau ni...kalau tak de polis di malaysia yang aman ini dah lama kita haru biru....
polis kita propesional...
tak caya cuba engkau buat salah...

ababina328 berkata...

Terima kasih SERINDIKMERAH,

Maksud saya Polis tidak propesional ialah...

Polis sering hanya lancar bertindak apabila kita yang dari kelumpuk ikan bilis yang buat salah,

Namun apabila org atasan yg buat salah, terutama dari Umno...

Siasatannya akan lambat atau tidak disiasat langsung.

Satu lagi yg sering berlaku, apabila dari kelumpuk ikan bilis yg buat salah, tangkap dulu baru cari bukti,

Apabila ini berlaku, maka berlakulah kes, suspek dipaksa membuat pengakuan, diseksa, dan berbagai-bagai lagi.

Manakala jika dari golongan atasan, cari bukti dulu, baru tangkap, malah pernah terjadi setelah ditangkap terus dibawah keMahkamah dan dibenarkan ikat jamin..........

Apakah wujud dua undang-undang, satu untuk ikan bilis dan satu lagi untuk golongan atasan ?

Inilah yg dimaksudkan tidak propesional.