Ahad, 13 Disember 2009

Awan semakin mendung di Kelantan


Sebenarnya apa yang disiarkan dibawah adalah perkara-perkara kelabu yang dikatakan berlaku
di Kelantan, jika benar, ianya adalah satu perkara yang sangat di kesalkan, saya lebih mengharapkan supaya ianya tidak benar........................

Tetapi bagaimana jika ianya benar-benar berlaku..........................bala lah namanya tu........

Akhirnya segala sembahyang hajat yang selama ini diadakan diserata tempat termasuk di stadium telah makan tuan.........................aduhai..............


klik pada dokumen untuk melihat saiz sebenar

Pada minggu yang lalu, Dato’ YB Timbalan Menteri Besar Kelantan, Haji Ahmad Yakob telah mempengerusikan satu mesyuarat dengan wakil-wakil peniaga dan penjaja berhubung penempatan baru buat mereka di Bazar Tok Guru.

Dato’ Ahmad Yakob telah diamanahkan oleh mesyuarat exco untuk bertemu dengan pihak berkenaan. Mesyuarat bermula dengan langkah kiri apabila Dato’ Ahmad menafikan ucapan terimakasih wakil peniaga Pasar Lama MPKB-BRI.

“Kami ucap terima kasih kerana Dato’ TMB sudi berjumpa kami….” Kata wakil peniaga itu.

“Bukan saya yang nak jumpa, kamu yang nak jumpa saya….” jawab Timbalan Menteri Besar Kelantan.

Bermula dari situ suasana mesyuarat beransur tegang sehingga setelah beberapa ketika sahaja, Dato’ Ahmad Yakob yang terkenal dengan sikap ramah dan berbudi pekerti tinggi itu bangun dan berkata “bodoh!” ke arah wakil peniaga lalu menoleh ke arah pegawainya dan berkata, “cukup sampai sini saja mesyuarat…” lalu melangkah keluar hanya kembali semula ke dalam mesyuarat setelah sebahagian dari ahli mesyuarat meningalkan majlis itu.

Ini adalah versi yang diceritakan oleh para peniaga. Saya tidak tahu versi rasmi dari Pejabat Timbalan Menteri Besar. Namun begitu, ia tidak akan sedikitpun menghilangkan rasa hormat dan sayang saya kepada Dato’ Ahmad Yakob, bahkan saya boleh faham apa sebenarnya yang terjadi.

Saya boleh faham mengapa Dato’ Ahmad Yakob, jika benar, telah bertindak sedemikian.

Mari kita kembali merujuk kepada fakta dan sejarah.

Beberapa hari setelah Abdullah Ahmad Badawi membubarkan Dewan Rakyat pada Februari 2008, YB. Dato’ Haji Husam bersama saya di pejabatnya merancang strategi mempertahankan Kelantan di dalam PRU ke 12 lalu. Husam kemudian mengarahkan Abdul Ariffahmi Abd Rahman yang ketika itu baru dilantik ke jawatan Ketua Pegawai Operasi PMBK untuk hadir membawa pelan projek pembangunan bernama Madinatul Raudhah.

Husam yang baru satu penggal menjadi ahli Exco Negeri ketika itu mempertikaikan sumbangan Kerajaan Negeri Kelantan kepada para peniaga. Memandangkan kebanyakan peniaga berpusat di Kota Bharu dan memandangkan dalam PRU ke 11 PAS tewas di Parlimen Kota Bharu dan Kerusi DUN Kota Lama PAS menang hanya dengan nyawa-nyawa ikan, adalah penting untuk PAS mendapat sokongan padu dari peniaga. Maka di pejabatnya tengahari itu, Husam mengeluarkan arahan supaya sebuah Bazar dibina di tapak projek Madinatul Raudhah untuk para peniaga.

Dua kumpulan peniaga telah dikenal pasti untuk dipindahkan di bazar yang akan diberi nama Bazar Tok Guru itu. Mereka ialah para penjaja di Pasar Lambak Arked UDA dan para peniaga di Pasar Lama MPKB BRI. Penjaja Arked UDA mempunyai 116 orang peniaga manakala peniaga Pasar Lama MPKB BRI mempunyai 300 orang peniaga. Gabungan pemilik gerai, keluarga mereka dan pekerja mereka, sekurang-kurangnya mereka mewakili suara lebih 1,000 orang pemilih dalam pilihanraya tersebut.

Pada 6 Mac 2008, dua hari sebelum Pilihanraya Umum ke 12, Tuan Guru Menteri Besar Kelantan YAB Dato’ Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan Persatuan-Persatuan Peniaga yang akan dipindahkan ke Bazar Tok Guru.

Intipati memorandum yang ditandatangani sendiri oleh Tok Guru dan wakil-wakil Persatuan Peniaga ialah,

 • Kerajaan Negeri menerusi PMBK akan membangunkan projek itu tanpa berorientasikan keuntungan.
 • PMBK akan menyediakan pusat perniagaan dengan kemudahan terkini kepada peniaga.
 • Pusat perniagaan itu terletak di dalam cadangan pembangunan ‘Madinatul Raudhah’ yang mengandungi 1 blok hotel, 3 blok apartment beserta kedai dan pejabat, 2 aras podium Bazar Tok Guru, 1 aras tempat letak kereta bawah tanah.
 • Semua ini akan dibangunkan diatas tapak Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu yang dikenali sebagai PT388, Seksyen 12 Bandar Kota Bharu, Kelantan.
 • Tanah itu bakal diberi pemilikan kepada PMBK.
 • Tanah itu seluas 5.9 ekar.

Berdasarkan konsep tidak berorientasikan keuntungan ini, para peniaga dimaklumkan bahawa tapak perniagaan yang akan disediakan untuk setiap gerai adalah seperti berikut,

 • Tapak gerai terletak ditingkat bawah (ground level).
 • Keluasan gerai adalah 12 x 15 kaki.
 • Harga ialah RM40,000.00.

Malang bagi peniaga, beberapa bulan selepas menang besar didalam pilihanraya umum ke 12, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman selaku Ketua Pegawai Operasi PMBK telah bersetuju untuk menyerahkan projek Bazar Tok Guru kepada sebuah syarikat bernama Sensatimur Sdn Bhd. Para peguam PMBK beberapa kali menasihatkan PMBK bahawa terma-terma perjanjian dengan Sensatimur itu adalah berat sebelah dan akan menggadai falsafah disebalik pembinaan Bazar Tok Guru namun Arifahmi terus berkeras.

Pada 1 Jun 2009, perjanjian ditandatangani oleh Tok Guru dengan Sensatimur. Intipati perjanjian adalah seperti berikut,

 • Keluasan tapak diatas tanah milik PMBK ialah 5.9 ekar.
 • Tapak binaan Bazar Tok Guru ialah seluas 1.5 ekar.
 • Melalui perjanjian itu, Sensatimur akan menanggung sepenuhnya kos pembinaan Bazar Tok Guru.
 • Sensatimur akan memberi pinjaman berjumlah RM5.5 juta kepada PMBk dan PMBK perlu bayar didalam tempoh 12 bulan dari tarikh siap bazar menerusi penyerahan hak jualan gerai milik PMBK untuk dijual oleh Sensatimur. Sensatimur akan ambil 50% dari hasil jualan setiap unit bagi mendapatkan semula wang RM5.5 juta itu.
 • Selepas 30 hari siap Bazar tersebut, PMBK akan menyerahkan baki 4.4 ekar tanah di tapak tersebut kepada Sensatimur dengan pajakan 99 tahun tanpa sebarang sekatan kepentingan dan syarat yang jelas.

Syarat-syarat lain didalam perjanjian PMBK-Sensatimur yang secara langsung membakar jambatan dengan para peniaga pula adalah seperti berikut,

 • Tingkat bawah (ground level) yang dijanjikan untuk dijual kepada peniaga telah menjadi milik Sensatimur.
 • PMBK hanya mendapat hak bagi aras 1 dan 2 sahaja.

Disebabkan Abdul Ariffahmi mensasarkan keuntungan besar dari projek yang asalnya tidak berorientasikan keuntungan itu, harga jualah bagi tapak gerai ditingkat 1 dan 2 diletakan pada harga RM92,000 setiap unit dengan keluasan dikurangkan kepada 8 kali 10 kaki sahaja.

Sewaktu majlis pecah tanah projek itu dibuat, Persatuan-Persatuan Perniaga telah mengambil keputusan untuk tidak hadir kerana ternyata YAB Tok Guru telah melanggar perjanjian persefahaman di antara kedua-dua pihak iaitu,

 • Harga jualan setiap unit melambung lebih 100%.
 • Peniaga yang asalnya dijanjikan penempatan ditingkat bawah kini diarah berpindah ke tingkat 1 dan 2.
 • Semua ini berlaku tanpa para peniaga diajak berunding telebih dahulu.
 • Usaha peniaga untuk mengadakan dialog dengan PMBK didalam suasana sihat telah tidak dilayan oleh Ariffahmi.

Bagi memastikan airmukanya terjaga di majlis pecah tanah itu, Ariffahmi berjanji untuk menyelesaikan segala pertelingkahan itu dengan syarat Persatuan-Persatuan Peniaga menghantar wakil mereka di majlis tersebut.

Akhirnya persatuan-persatuan itu setuju untuk menghantar wakil tanpa mereka sedari, kehadiran mereka telah digunakan oleh Ariffahmi untuk memberitahu Menteri Besar bahawa ia adalah bukti para perniaga tidak mempunyai masalah dengan syarat baru pemilikan Bazar Tok Guru.

Sehingga kini, usaha persatuan peniaga untuk mengadakan sessi dialog dengan YAB Menteri Besar tidak dilayan baik oleh PMBK mahupun oleh MB sendiri.

Maka apabila segala kemelut yang onarnya yang semakin membara ini dihumbankan kepada Dato’ Timbalan Menteri Besar, ternyata ianya adalah satu usaha untuk menjatuhkan kredibiliti Dato’ Ahmad Yakob oleh pihak tertentu.

Apakah ini adalah lagi satu projek Abdul Ariffahmi?

Saya tidak langsung musykil.di petik dari blog-

kickdefella.Tiada ulasan: