Selasa, 8 Disember 2009

Keluaran Khas Sempena Lawatan Najib ke Selatan Thai

Hari ini Datuk Sri Najib telah membuat lawatan kerja ke selatan Thailand, matlamatnya adalah untuk mengurangkan ketegangan di tempat yang sering bergolak tersebut.

Saya yang kurang faham tentang pergolakan tersebut, telah cuba menyusuri ke laman-laman blog dan saya ketemui fakta berikut.............

Percaya lah, inilah pertama kali mereka menyebut mahu berunding (dimaksudkan kerajaan Thai) . Ini semata-semata kerana mahu memuaskan hati Malaysia dan OIC, yang sentiasa cuba menunjukkan simpati terhadap kita pada dunia.

Malaysia yang terang-terang menyatakan tidak akan menyokong sebuah bumi Patani yang merdeka akan merasa kerugian selagi keamanan tidak dapat di capai di bumi Patani. Oleh kerana mereka telah mula memfaraidkan minyak Patani sejak lima tahun yang lalu,maka dengan peperangan ini akan menjejaskan pendapatan haram mereka itu. (oiii...Najib, betul ke dakwaan ni...kalau betul buat memalukan umat Islam je..... buat kerja tu ! biarlah ikhlas............. Penulis.)Dan saya juga terjumpa rencana ini........

Memperingati Trajedi Berdarah di Takbai25 hb October 2007

Hari ini genap lah tiga tahun masehi peristiwa pembunuhan beramai-ramai umat islam di Tabal (Takbai) oleh tentera penjajah Thai. Peristiwa yang menyayat hati ini telah didahului enam bulan sebelum nya oleh satu lagi peristiwa sedih iaitu pembunuhan beramai-ramai yang kejam di dalam masjid kerisek terhadap pemuda-pemuda yang tidak bersalah.

Dikedua-kedua peristiwa ini ada persamaannya , iaitu tentera Thai bertindak dengan niat untuk membunuh kesemua orang-orang Melayu yang hadhir ditempat peristiwa itu. Strateji yang terancang ini adalah sebahagian dari kempen ‘etnik cleansing ‘Penjajah Thai terhadap bangsa Melayu.

Peristiwa kekejaman Siam terhadap orang-orang Patani ini adalah setanding dengan apa yang di lakukan oleh orang-orang Serbia terhadap bangsa Bosnia dan Zionis terhadap rakyat Palestin. Penindasan dan kekejaman ini bukan sahaja berlaku di kerisik dan Tabal, bahkan ianya berlaku hampir setiap hari.

Hanya akhbar-akhbar di Thailand dan Malaysia dilarang dari menyiarnya!!!. Hanya berita-berita kematian orang Siam sahaja yang sering menjadi fokus. Itu semua kerana mereka mahu menunjukkan bahawa pejuang-pejuang inilah sebenar nya pengganas yang zalim.

Bertitik tolak dari peristiwa-peristiwa yang menyedihkan inilah yang mencetus kebangkitan rakyat Patani secara besar-besaran. Peristiwa ini jugalah yang mencetuskan sumpah perjuangan oleh Mujahidin-Mujahidin yang bertugas. Mereka bersumpah tidak akan berhenti berjuang selagi bumi Patani tidak dibebaskan sepenuhnya dari sebarang bentuk penjajahan.

Peristiwa yang menyedihkan ini sepatutnya bukan sahaja diratapi oleh umat Melayu Islam Patani, bahkan oleh sesiapa sahaja yang mengaku MELAYU dan ISLAM didunia ini!!! Sapatutnya peristiwa hitam 25 October ini di ingati diseluruh Nusantara (Malaysia,Brunei dan Indonesia). Kerana perjuangan pembebasan Patani adalah perjuangan survival (mati dan hidup) Melayu seluruh nya. Kalau seluruh umat Arab menganggap perjuangan Palestin adalah issu Arab maka Patani juga mestilah menjadi issu MELAYU !!!

Walau pun mereka cuba membohongi angka kematian sabenar di Tabal, tapi pihak patanikini telah dapat mengesan sebahagian dari kematian yang tidak di lapurkan. Antara nya yang mati ketika cuba melarikan diri dengan berenang didalam Sungai Golok. Mereka ditembak saperti binatang-binatang buruan.

Kubur-kubur pembunuhan beramai-ramai dijumpai di Telubok Patani, di tanah perkuburan Cina di Jala dan juga perkuburan Cina di Naratiwat., Jumlah kematian di ketiga-tiga kubur ini melebihi 500 orang yang di campak kadalam lubang besar beramai-ramai.

Sejumlah 78 orang yang mati tertindeh didalam trak tentera ketika di bawa keluar.

Lapuran tentera Thai sendiri memberi angka terperinci kematian:-

Trak yang bernombor 19338, 21 terbunuh

Trak yang bernombor 19232, 5 terbunuh

Trak yang bernombor 19263, 6 terbunuh

Trak yang bernombor 13164, 23 terbunuh

Trak yang bernombor 531, 5 terbunuh

Trak yang bernombor 5256, 1 terbunuh

Trak yang bernombor 530, 6 terbunuh.

11 mati dalam kenderaan yang tak dapat di kesan nombor nya.

Peristiwa ini bukanlah satu peristiwa yang luar biasa dibumi Patani. Bahkan ianya sambungan dari tindakan-tindakan yang telah dilakukan oleh penjajah Thai sejak dari tahun 1786 lagi. Mereka membunuh orang-orang Patani saperti membunuh binatang buruan. Mereka tidak pernah menganggap orang Melayu Patani sebagai manusia.

Patani adalah sebahagian daripada ‘Tanah Melayu’. Bagaimanapun, pada pertengahan abad ke-19 Patani telah menjadi mangsa dasar imperialistik kerajaan Siam yang disokong secara sulit oleh kuasa barat. Dalam tahun 1826, penaklukan Siam ke atas Patani telah diiktiraf oleh British.

Dalam usahanya untuk mengukuhkan cengkamannya ke atas Patani, pada tahun 1902 kerajaan Siam melaksanakan dasar Thesaphiban.Dengan itu, sistem pemerintahan keSultanan Melayu Patani telah dihapuskan.

Dengan termeterainya Perjanjian Bangkok pada tahun 1909,Patani telah diakui oleh British sebagai sebahagian daripada jajahan Siam walaupun tanpa kerelaan orang-orang Melayu Patani.

Semenjak penghapusan pemerintahan Kesultanan Melayu Patani, orang-orang Melayu-Patani berada dalam keadaan tertekan dan daif. Orang-orang Melayu telah menjadi mangsa sebuah pemerintahan yang ‘Genocidal tendency’ dan ganas. Justeru, tidaklah hairan seringkali berlaku kebangkitan di Patani.

Pada tahun 1923, Tengku Abdul Kadir Kamaruddin, bekas raja Kerajaan Melayu Patani, dengan sokongan pejuang-pejuang Turki, telah mengepalai gerakan pembebasan. kebangkitan Anti-Siam, Gerakan tersebut menjadi lebih hebat lagi apabila kerajaan Pibul Songgram (1939-44) cuba mengasimilasikan bangsa Melayu ke dalam masyarakat Siam melalui Dasar Rathaniyom.

Sultan Abdul Kadir,Raja terakhir Patani

Penglibatan Siam dalam Perang Dunia Kedua di pihak Jepun telah memberikan harapan kepada orang-orang Melayu Patani untuk membebaskan tanah air mereka daripada penjajahan Siam.

Tengku Mahmood Mahyideen, putera bekas Raja Melayu Patani juga seorang pegawai berpangkat Mejar dalam pasukan Force 136, telah mengemukakan rayuan kepada pihak berkuasa British di India supaya mengambil alih Patani dan Wilayah sekitarnya serta digabungkan dengan Tanah Melayu.

Cadangan Tengku Mahmud itu adalah selaras dengan rancangan Pejabat Tanah Jajahan British untuk mengkaji kedudukan Segenting Kra dari sudut kepentingan keselamatan Tanah Melayu selepas perang nanti.

Harapan itu semakin cerah apabila kuasa-kuasa berikat, dalam Perisytiharan San Francisco pada bulan bulan April 1945, menerima prinsip hak menentu nasib sendiri (self-determination) sebagai usaha membebaskan tanah jajahan daripada belenggu penjajahan.

Atas semangat itu, pada 1 November 1945, sekumpulan pemimpin Melayu Patani dipimpin oleh Tengku Abdul Jalal, bekas wakil rakyat wilayah Menara, telah mengemukakan petisyen kepada Kerajaan British merayu supaya empat wilayah di Patani dibebaskan daripada pemerintahan Siam dan digabungkan dengan Semenanjung Tanah Melayu.

Namun begitu, pendirian British terhadap Siam berubah apabila Peperangan Pasifik tamat. Keselamatan tanah jajahan dan kepentingan British di Asia Tenggara menjadi pertimbangan utama kerajaan British dalam penggubalan dasarnya terhadap Siam atau pun Patani.


YB Tengku Jalal

Kerajaan British memerlukan kerjasama Siam bagi mendapatkan bekalan beras bagi keperluan tanah jajahannya. Tidak kurang pentingnya, kerajaan British terpaksa menyesuaikan dasarnya terhadap Siam dengan tuntutan Amerika Syarikat yang mahu mengekalkan wilayah Siam seperti dalam tahun 1941

YM Tengku Mahmood Mahyiddin.

Tindakan penjajahan ini juga selaras dengan perancangan Zionist yang memperkudakan kuasa barat itu. Patani menjadi senasib dengan Palestin dari segi permainan licik penjajah.

Kebangkitan Komunis di Asia Tenggara, khususnya di Tanah Melayu pada tahun 1948, menjadi faktor pertimbangan British dalam menentukan dasarnya. Kerajaan British menganggap Siam sebagai negara penampan terhadap ancaman Komunis China. Justeru, Kerajaan British mahu memastikan Siam terus stabil dan memihak kepada Barat dalam persaingan dengan Negara-Negara Komunis. Kerajaan British memerlukan kerjasama kerajaan Siam bagi menghapuskan kegiatan penganas-penganas Komunis di perbatasan Tanah Melayu.Justeru itu Patani menjadi buffer zone.

Kebetulan pula kerajaan Siam telah memberi jaminan untuk memperkenalkan reformasi pentadbiran dan sosio-ekonomi di Patani bagi mengatasi masalah yang dihadapi oleh masyarakat Melayu. Oleh kerana itu, isu Patani mula dianggap kurang penting malahan kiranya dibangkitkan akan menjejaskan hubungan dengan Siam.

Selepas Persidangan Senggora pada awal Januari 1949, pihak berkuasa British di Tanah Melayu atas tuntutan pihak Siam mula mengambil tindakan terhadap pemimpin-pemimpin pejuangan Patani. GEMPAR juga telah diharamkan. Tengku Mahmood Mahyideen telah ditekan manakala Haji Sulung dihukum penjara.

Pergerakan politik Patani semakin lemah dengan pembunuhan secara di racun Tengku Mahmood Mahyideen dan Syahid nya Haji Sulung pada tahun 1954. Peristiwa ini berkemungkinan akan berulang jika kerajaan Malaysia juga mengambil sikap yang sama saperti penjajah Inggeris serta bekerjasama dengan penjajah Thai.

Sebelum perang dunia kedua, penduduk melayu di patani melebihi 90 %, akan tetapi nisbah ini makin berkurang dengan pemindahan penduduk dari utara Thai ka Patani dan pembunuhan beramai-ramai yang sering dilakukan oleh penjajah Thai.

Sejak akhir-akhir ini apabila operasi pejuang bertambah berjaya dan ‘intense’ penjajah telah mula memperalatkan orang-orang Melayu demi melagakan mereka dengan pejuang-pejuang. Ramai dari mereka-mereka ini adalah pemimpin-pemimpin masyarakat yang kerana disogok kan dengan duit telah sanggup menjual bangsa dan ugama sendiri.

Mereka telah mengguna berbagai strateji bagi melemahkan orang-orang Melayu. Antara nya mengeluarkan fatwa bahawa perjuangan ini tidak syarii kerana Negara patani ini asalnya hak orang-orang Buddha. Mereka sanggup memutar belitkan sejarah demi menjadi kaldai tunggangan penjajah Thai.

Mereka juga menubuh sebuah akhbar yang diberi nama’ aman damai’.Akhbar ini boleh di baca dalam internet www.amandamai.com. Ianya di ketuai oleh Dato Nik dir waba dan Haji Wahab Napdo. Beliau (Nik Dir) seringkali membuat kenyataan yang menyakitkan hati orang-orang Melayu.

picture-003.jpg

Rencana yang mengajak perpaduan antara Islam-buddha dalam akhbar aman damai.

picture-002.jpg

Gambar sindiran yang di siar oleh akhbar aman damai.Menggambarkan pejuang sebagai serigala menarik secara paksa rakyat Patani.

Antara strateji lain nya ialah percubaan mengumpul peniaga-peniaga Patani yang berada di Malaysia. Tugas ini diserahkan kapada bomoh Wan Mahadi yang pernah di tahan dalam penjara kerana terlibat dengan JI !!! Rupa-rupa nya tangkapan oleh pihak penjajah Thai dulu itu adalah satu tipu muslihat supaya orang-orang Patani percaya kapada golongan ini.

Sekarang ini peperangan sudah sampai peringkat apa yang disebut oleh alQuranul karim sebagai Yaumul taqal jamaan. Yang mana perjuangan hanya terbahagi pada dua puak, iaitu puak Islam dan puak Kafir.

Tidak ada yang lain.Jadi sesiapa yang memilih bersubahat dengan penjajah Thai adalah puak kuffar.Mereka-mereka yang bersengkongkol dengan penjajah Thai sekali lagi di beri amaran supaya kembalilah ka pangkal jalan.Jangan tuduh pejuang-pejuang tidak berperi kemanusiaan kapada bangsa sendiri. Maka sesiapa saja yang bersengkongkol dengan penjajah akan di anggap sebagai anjing penjajah. Mereka akan dilayan saperti penjajah !!

AWAS KAMU wahai pengkhianat-pengkhianat. Jangan sampai kami hilang kesabaran!!! Kamu bersahabat dengan penjajah yang tidak pernah MENG ANGGAP BANGSA KAMU SABAGAI MANUSIA !!

Assyahid Husin Bendang Lima

injured_5.jpginjured_11.jpg

injured_2.jpginjured_31.jpg

dsc04666.jpgdsc04665.jpgdsc046641.jpg

dsc04681.jpgdsc04675.jpgdsc04667.jpg

dsc04679.jpg

Gambar-gambar diatas adalah antara kezaliman yang dilakukan oleh tentera Thai di Tabal (takbai) pada 25 hb October 2007.


Walaupun rakyat Patani masih dalam kesedihan kerana berkabung tetapi minggu yang lalu Mujahidin telah berjaya membunuh 12 orang tentera dan mencederakan lebih 29 orang dalam serang hendap. Dalam serang balas dendam mereka selapas itu . Seramai 5 orang pejuang syahid setelah berebut-rebut untuk syahid dikalangan mereka.(Fatihah untuk mereka-mereka yang syahid)

Alhamdulillah perjuangan kemerdekaan Patani akan bangkit diatas darah para syuhada. Kami lebih rela hapus semua sakali dari di biarkan walau sasaat lagi bumi kami di jajah. Kami memohon kapada Allah swt, ambil lah darah kami demi pengorbanan untuk mendaulatkan kalimat mu di bumi ini. Ya allah seandainya kau mati kan kami semuanya maka tidak ada lagi lah penyembah-penyembah mu yang ikhlas di Bumi Patani............... di petik dari blog Patanikini


Tiada ulasan: